Wednesday, 28 September 2016

Kenapa BIG WHY sangat penting untuk berjaya.


Ya Allah panasnya cuaca hari ni. Ni baru kat dunia kan u all. Kalau di Padang Mahsyar lagi panas. Memang terasa peluh tu mengalir. Aircond tak terasa sejuknya. Dunia semakin panas. Kita yang bertanggunjawab buat Bumi kita panas.

Lapisan ozon da makin nipis. Bila cuaca panas macam ni mumy terkenang pula, macam mana petani, nelayan atau buruh bekerja zaman panas macam ni. Sengat matahari tu tajam betul. Mumy kadang-kadang terfikir,kalau mumy bekerja macam tu, tahan tak mumy. Mesti mumy mengeluh panas setiap masa kan?

Jangan dipandang rendah mereka ni, merekalah yang banyak menabur bakti kepada kita. Kenapa mumy? Sebab tanpa petani tak makan sayur and buah la kita kan. Hidup ni saling berkait dan perlukan antara satu sama lain. Hehehe...macam tengah ajar subjek moral pula. 

Sembang kopi yang lepas mumy ada cerita kan apa impian mumy. Hari ni mumy nak tanya u all setiap impian kita tu ada sebab tak? Bagi mumy, every action we planned or do of course ada WHY nya betul tak. Kita tak nak berubah atau buat something tanpa sebarang reasons right? Untuk capai semua impian indah kita tu, kita perlukan WHY yang sangat kuat. Kalau WHY kita tu ciput, ciputlah usaha kita.

Why we need WHY to achieve our big dream? Sebabnya dream tu la yang gerakkan kita. Dream tu tercipta oleh WHY kita. Macam mumy, impian mumy nak ada income tapi mumy tak bekerja untuk income tu. Why mumy tak nak kerja. Sebab mumy tak nak orang bayar mumy untuk buat kerja tapi bayaran tu buat masa mumy dengan family tak ada. Itulah big WHY mumy. Mumy nak ada optimum time dengan family, besarkan anak depan mata. Memang itu nature seorang ibu kan.

Bila kita bekerja untuk orang, balik kerja da penat. Terus buat kerja-kerja rumah. Tempat kerja kita da busy dalam rumah pun busy anak-anak tak terlayan sangat. Mumy memang rasa bersalah sangat-sangat. Bila mumy bagi orang lain jaga kakak and adik. Mumy rasa sedih. Ya, mumy kena tinggalkan dorang dengan pengasuh.

Bila turun kerja,hati tawakal je and doa supaya Allah jagakan anak-anak mumy. U all bayangkan, time mumy mengajar mumy boleh dengar suara adik nangis. Memang sayu hati mumy. Nak balik, mumy tengah mengajar. Bila ada masa free mumy lari balik rumah agak adik.

Pengasuh cakap adik tak mau menyusu. Bila mumy ambil adik, adik diam and tertido. Bila mumy bagi dengan pengasuh adik nangis balik. Mendayu-dayu tangisian adik u all. Adik bukan nak susu, tapi adik cuma nak mumy. Sob...sob...sob..sedih mumy.

Kenapa mumy tak ambil cuti menjaga anak je. Memang mumy ada plan macam tu. Tapi mumy tak akan dibayar gaji. Mumy tak sanggup biarkan abang sorang yang tanggung beban. Mumy nak tolong family di kampung lagi. Mumy bukannya keterunan orang ada-ada. Sebab tu impian mumy, mumy duduk rumah tapi income masuk.

Keluarga adalah big WHY mumy. They are my precious. Mumy nak masa yang optimum dengan family. Mumy tak nak diikat oleh jadual orang lain. Mumy tak nak lagi bekerja untuk orang lain. Mumy nak berjaya macam orang lain yang berjaya. Biar orang yang kerja untuk mumy. Tiada yang mustahilkan u all. Semuanya bermula dari kita. Apa orang Sabah cakap, "dari kau saja baitu".

Bila big WHY mumy tu  keluar? Semuanya bermula bila mumy terbaca tentang bisness shaklee. Untuk mencapai sesuatu kita perlu berubah dan bertindak. Kita kena bergerak dan yang paling penting mestilah niat dan ilmu. Yang tu mumy ada cerita dalam sembang kopi kita yang lepas. Baiklah u all, masa mumy untuk kelas Pendidikan Moral da dekat. Mumy get ready dulu okey. Kita jumpa lagi dalam sembang kopi kita yang akan datang. Stay tuned because Your Beauty Is Our Passion.

Idola saya dalam menjalankan Bisnes Shaklee


Salam Khamis semua. Selamat menjalankan tugas u all walau apapun yang u all buat. Mumy next week da kerja. Apa perasaan mumy? Semangat ada sebab da lama tak jumpa kawan-kawan and anak murid. Malas pun ada, hehehe. Malas tu bukan malas nak kerja tau, tapi hati ini berat nak tinggalkan anak-anak bila turun kerja.

Apapun, mumy sentiasa think positive. Everything gonna be okey insyaAllah amin... mumy nak tanya u all, apa impian u all? Cuba share dengan mumy. Hehehe...macam kaunselor la pula. Apa impian mumy? Mumy? Kalau dulu time masih belajar tu of course nak cari kerja yang bagus-bagus. Bak kata parent mumy kerja dengan perintah ( goverment) senang ada pencen. Mumy pun kejar impian tu. Yes, mumy da kerja dengan goverment and da dapat sediakan keperluan family di kampung even tak lah hebat mana. Yang penting ikhlas dan berkat.

Apa pula impian mumy sekarang? Mumy da tak nak jadi employee lagi. Mumy nak tergolong dengan individu yang dalam business owner. Apa maksudnya tu? Maksudnya, mumy nak ada income but i'm not the workers. Best kan macam tu? Of course best u all. Orang buat kerja untuk kita tapi hasilny kita yang dapat. Mesti u all tanya " tak cukup ke dengan kerja sekarang?" The point is bukan yang itu. The point is kepuasan hati kita and the pleasure of doing something.

Macam mana mumy nak capai impian tu? First thing is niat mesti betul ke jalan Allah. InsyaAllah akan dipermudahkan. Kedua of course ilmu. Before we start something apa yang penting ilmu. Without ilmu kitaakan lost. How to get that? Through learning. From where and whom? Banyak sumbernya u all.

Bagi mumy selain sumber dari buku or yang femes sekarang ni internet. Sumber yang paling bagus is a good teacher and leader. Yes,good teacher and leader akan ajar macam mana dia berjaya and always bimbing kita. Kalau nak berjaya kita kena cari guru yang ada pengalaman buat sendiri sesuatu pekerjaan tu. Macam mumy, mumy love sangat nak "bershaklee" mumy kena ada guru yang da berjaya dan ada pengalaman dalam bershaklee.

Untuk pengetahuan u all, she is my idol untuk bershaklee ni. Her achievments, managing, coaching, knowledge,sharing and banyak lagi yang inspired mumy.

Siapakah guru and idol mumy itu? Thousand thanks to my great teacher  and idol Master Siti Salwa. She is wonderfull u all. Dari mumy zero about Shaklee,now mumy da dapat banyak ilmu hasil coaching beliau. The best thing is mumy bukan dekat dengan guru mumy tu. Mumy di Sarawak and she is in Semenanjung. Tapi, teaching and learning process itu sentiasa ada and sucsess. She never let me feel nothing about something. Anytime mumy tanya my guru akan jawab dengan penuh ilmu and sepenuh hati. How I know that? Because my heart can feel it.

I am a teacher. In IPG they trained me how to be an effective teacher but my guru is more effective while teaching and she knows how to touch others feeling in couching walaupun guru mumy tu bukanlah teacher like me. She's a great teacher right? And InsyaAllah mumy dapat jadi guru yang hebat untuk anda. Amin.

Carilah guru yang tepat and jangan tersalah pilih guru. Sekali lagi mumy ingatkan jangan tersalah pilih guru bila u all da buat keputusan untuk "bershaklee".Guru terbaik ialah guru yang menjadi idola kita untuk berjaya. Jumpa lagi dalam sembang kopi yang seterusnya sebab Your Beauty Is Our Passion.

Monday, 19 September 2016

Produk Shaklee untuk meningkatkan immuniti tubuh

Good morning untuk u all semua. Mulakan hari kita dengan senyuman dan azam yang baharu. InsyaAllah, everything gonna be alright. Macam kenal lagu tu kan. Mumy ngantok hari ni and sedih hari ni. Si jantung hati mumy tak sihat. Sunyi rumah bila si kakak tu sakit.

Selalunya time ni kakak da bangun and jumpa mumy. "Mumy Nis da bangun". Sedih pula mumy. Yes u all. Anaklah penghibur and penyeri rumah. Doakan kakak cepat sembuh ya. Walaupun kakak da semakin aktif sekarang and sometimes buat mumy pening tapi mumy tak kisah. Sebab mumy tau itulah proses pertumbuhan and perkembangannya.

Bila anak buat something yang u all rasa tak patut. Jangan terus marah or tengking. And please never touch them physically. Touch their heart. Buatla something yang bermakna untuk mereka. Don't do something that you will regret forever.

Bila ckap pasal sakit ni, kita yang tak sakit pun rasa sakit. Huhu..mumy pasti tak ada sorang pun yang suka sakit. Boleh ke elak sakit? InsyaAllah dengan izinNya kita boleh elak dengan cara mencegah. Mencegah lebih baik daripada merawat.

Why? Sebab mumy da ada pengalamannya. Kakak demam panas. Suhu 40. Perasaan ketika itu, hanya Allah yang tahu. Mumy dala kerja kawasan pedalaman. Nak pergi hospital seharian perjalanan yang guna jalan balak. Dalam kereta kakak da merah. Badan memang panas sangat. Kakak da tak ada bunyi da time tu. Apa yang mampu mumy buat? Berdoa and sentiasa lap badan kakak guna kain suam. Abang drive time tu macam tengah drive kat highway. Sampai je miri terus kakak masuk emergency. Tapi hati lega sikit sebab da sampai hospital. Alhmdulillah, sejam lepas tu demam kakak surut. ALHAMDULILLAH YA ALLAH.

Everywhere and anywhere you are please be prepared. Cegahlah sebarang penyakit yang ada. Kalau kita mencegah, insyaAllah kita bebas dari sebarang penyakit. Sakit pun tak akan teruk mana. Kita manusia biasa u all. Sakit itu sentiasa ada. Sebab tu mencegah lebih baik daripada merawat.

U all tengok jela pengalaman mumy tu. Mumy tak sediakan pencegahan untuk family especially untuk anak time tu. Kalau mumy sediakan suppliment untuk immune booster kakak, kejadian kakak demam teruk tu insyaAllah dapat dicegah.

Itu dulu u all. Sekarang mumy da ada kesedaran, mencegah lebih baik dari merawat. Mumy da sediakan suppliment yang lengkap untuk family mumy. Mumy da masak cara yang sihat. Semua ni untuk proses pencegahan tau.

Apa immune booster yang mumy guna tu? Yang tu kalau nak tau, u all da tau apa nak buat. Sembang rapat dengan mumy la kan :). Alahmdulillah, sejak mumy mengamalkan pencegahan ni, kakak da jarang sakit. Tapi ingat u all, semua tu usaha kita. Sihat kita adalah dari Allah.

Mumy akan buat yang terbaik untuk family mumy. They are my number one now. Mumy da dapat and nampak keberkesanan set immune booster terbaik mumy. U all bila lagi nak cuba?

Buatlah yang terbaik untuk anda and orang tersayang. Mencegah lebih baik daripada merawat. See u all next entry. Your Beauty Is Our Passion.




Bagaimana Shaklee ubah hidup anda.


Selamat Hari Malaysia semua. U all apa khabar? Mumy alhmdulillah sihat. Tapi....malasnya nak turun kerja. Next week mumy da start kerja. Kuatkan semangat. Cuba u all tepuk mumy kejap. Biar mumy bangun hehehe.

Apapun tanggungjawab mesti dilaksanakan dengan penuh amanah. Da tugas kita kan. Mesti buat sehabis baik dan seikhlas hati. ImsyaAllah akan mendapat kerberkatan dariNya amin...sudah-sudahlah mumy oiii...jangan nak berleter sangat. Oppsss...jangan marah u all. Mumy lama tak berbelog. Macam semua nak diluah. Hehehe

Mumy nak tanya u all,pernah tak u all makan sup sayur yang tak ada campur sebarang penambah rasa? Just air and sayuran je. Yang belum pernah u all bayangkan rasanya. Yang da pernah cuba, simpan rasa rahsia tu untuk kenangan.  Ada ke sup macam tu? Ada u all, namanya sup pembakar lemak.

Sup pembakar lemak? Yang nak membuang lemak jauh-jauh tu mesti da excited kan. Ya mumy tau, lemaklah penyedap makanan and perosak penampilan. Kalau makan makanan yang berlemak memang rasa heaven sangat. Betul tak? Jangan nak terliur pula okey.

Tapi kesan lemak tu memang horrible. Dimulut sedap dan jadi peneman rasa tapi dalam badan jadi lawan. Last-last kita pun berdendam dengan lemak. Hebatkan lemak?

Jangan salahkan lemak u all. Lemak tak bersalah sikit pun. Kita yang over makan lemak, bila lemak da terlebih kita da menempah pakej penyakit untuk badan.

 Badan kita perlukan lemak untuk menutup organ-organ kita. Kira macam bajulah. Kita manusia pun pakai baju. Organ kita pun sama tau. Lemak kita juga diperlukan untuk aktiviti seharian kita.

Eh, boleh ka macam tu? Of course boleh u all. Hebatkan aturan Allah. Lemak tu akan ditukarkan kepada bentuk tenaga. Tenaga tu kita guna untuk apa?

Kita nak make up, touch up muka, makan, minum dan semua perbuatan kita perlukan tenaga. Sebab tu mumy cakap tadi jangan pernah salahkan lemak.

Kenapa kita akan berdendam dengan lemak. Perkara ni jadi u all, kalau kita terlebih ambi lemak. Mumy ulang okey, TERLEBIH AMBIL LEMAK. Bila lebih dan terlebih ni lah yang buat kita stress. Kenapa stress pula?

Semestinya stress u all sebab,macam- macam penyakit kita dapat. Siapa tak kenal penyakit tiga sekawan tu ( darah tinggi, diabetis and sakit jantung) itu yang akan serang kita dulu. Belum lagi masalah berat badan. Perut buncit. Dagu berlapis. Belakang bertingkat-tingkat. Semua ni mumy yakin akan buat semua orang stress.

Bila stress da datang, timbul pula masalah lain. Jerawat, insomnia and kemurungan. Ni semua jadi bila confident kita da drop. Jangan samakan life orang yang mempunyai lemak berlebihan aka gemuk ini dengan show yang ada dalam tv. Tak seindah itu u all. Ianya bukan lah best macam show "my fat fabulous life" tu. No u all. Its not like that.

Bertindaklah sekarang. Bakar semua lemak-lemak yang terlebih makan tu. Jangan tunggu orang sebelah bakar lemak baru u all nak bakar. Bertindaklah sekarang. Yes now. Before its too late.

Yes I know. Mostly kita busy. Nak buat sup pembakar lemak memang tak sempat. Apa bukti tak sempat tu? Buat tak tau pula ya. Tuuuu...yang tengah makan mee segera tu apa?

 Jangan panik u all, mumy da jumpa satu cara untuk membakar lemak-lemak yang lebih tu. Mumy da cuba. Memang superb u all. Tak perlu nak masak ke apa. Just open ur mouth. Hasilnya, mumy da jadi semakin yang terindah. Kalau nak tau, jom sembang rapat dengan mumy. Mumy akan share dengan hati yang terbuka. Sebab Your Beauty Is Our Passion.


Monday, 12 September 2016

Produk Shaklee First Aid Wajib di rumah saya


Tajuk entry ni macam tajuk waktu di IPG je. Biarkan, jom layan mumy sembang.
Mood untuk bercuti da keluar. Eh,kan mumy tengah cuti sekarang. Itu cuti lain. Mumy teringin nak ambik udara bandar. Tapi orang cakap bandar sibuk, sesak and pencemaran.

Yang tu orang yang tinggal bandar cakap. Macam mumy ni mengajar di kawasan pedalaman Ulu Baram. Of courselah rindu dengan suasana di bandar. Kalau nak pegi bandar Miri ambil masa 9 jam perjalanan.

Jalannya memang seronok u all. Jalan balak tanah merah tu. Kalau hujan confirm kereta melintang and sangkut. Kalau panas berdebu sepanjang jalan. Law jalan pun tak sama macam law jalan raya biasa. Kami di sini kena ikut law lori balak. Sekejap ke kiri, sekejap ke kanan. Pening and muntah tu perkara biasa hehehe.

Tapi, pengalaman tu yang mematangkan mumy and dapat muhasabah diri. U all bayangkan,mostly student sekolah mumy tak pernah pun nampak bandar Miri tu macam mana. Kesian kan. Bukan disebabkan faktor giografi je yang menjadi kekangan, tambang ke bandar Miri kalau dari tempat mumy mengajar sorang RM150 sehala. Kalau pergi balik da RM300.

 Bila  mumy nak masuk sekolah mesti mumy belikan something untuk anak murid mumy. Oh ya,mumy guru kelas and kelas mumy just ada 4 students je. Itulah cara mumy berkongsi rezeki dengan mereka.

Bila kita jauh daripada pembangunan, banyak kita kena ready untuk sebarang kemungkinan. Contohnya bila anak sakit. Bila anak sakit memang merisaukan mumy and abang. Hospital jauh. Klinik kesihatan yang terdekat pun kena naik perahu 2 jam. Perjalanan yang super mencabar. Arus kuat and banyak jeram. Doa dan tawakkal kepada Allah je time naik perahu.

 Sebenarnya, mumy tak takut sangat arus and jeram tu. Tapi mumy paling ngeri dengan saiz ikan di sungai Baram ni. Besar-besar u all. Mumy selalu imagine, kalau mumy jatuh dalam air tu and kena makan oleh ikan-ikan besar tu.

 Macam mana mumy tau ikan kat sini besar? Mestilah mumy tau, sebab kat sini orang jual ikan sungai. Pernah sekali tu, dorang jual ikan baung berat 8kg. Mumy and abang tak makan pun. Beli and bawa balik Sabah. Ole-ole untuk ama (datuk sebelah mum).

 Okeylah u all, mumy nak list down barang yang nak oder dengan Shaklee. Biasalah da nak turun Miri ni, keperluan kesihatan untuk bawa masuk ulu mesti lengkap.

 Apakah barang-barang itu? Mestilah supplment immunisasi pilihan mumy. Vit c Shaklee untuk mumy and abang, nutriferon untuk immune booster (penting ni, kita tak tahu bila kita and anak sakit) and vit c chewable untuk si kakak. Semua ni first aid wajib di rumah mumy. Mumy kerja dalam hutan u all. Semuanya mesti lengkap untuk sebarang kemungkinan.

Yang lain mumy da oder, jejak je kaki di Miri terus amik. Kenapa Shaklee? Reason utama mumy, sebab suppliment Shaklee sahaja yang mumy yakin keberkesanannya and the most important thing is mumy da merasa dan nampak POSITIVE EFFECTnya dengan mumy.

 Bila mumy sihat dan cergas, abang, kakak and adik akan terurus dengan baik. Bila mumy CANTIK, SIHAT & CERGAS of course abang akan sayang. So u all nak jadi macam mumy tak? Choice is yours.

 Buatlah pilihan yang bijak untuk mendapat hasil yang MEMBAHAGIAKAN ANDA. Okey lah u all, kita jumpa lagi dalam sembang kedai kopi yang akan datang.

Mumy nak prepare untuk potluck malam ni. Mumy tak risau potluck sebab mumy boleh makan ikut kalori and mumy ada Omega Guard & Lecithin Shaklee untuk bakar lemak lebih malam ni (jangan jeles aaa...orang Sabah bilang). Jangan lupa sembang kedai kopi kita yang seterusna kerana Your Beauty Is Our Passion.



I am a Shaklee Lover & Distributor

Zubaidah M.
I.D. 1235062
Pengedar Sah Shaklee Terbesar Miri & Brunei

Phone:0128964800

Pengalaman Saya Menggunakan Produk Shaklee Sejak 3 Tahun Yang Lalu



Alhamdulillah...cuaca cerah hari ni. U all nak tau,apa mumy rasa time ni? Mumy rasa nak naik tempat tinggi and jerit kuat-kuat "Miri here I come!!!!". Hehehe...esok mumy turun Miri. Yeeeehhhh!!!! Mesti u all cakap, hmmmm...Miri je pun. Ingatkan Paris ke apa kan. Even Miri je u all, tapi mumy seronok sangat sebab dapat refresh minda. Tak perlu pergi jauh-jauh. Yang dekat pun tetap best kalau kita happy.


Happy-happy mcm ni teringat mumy kisah sebelum bersalin adik dulu. Kisah tu jadi pengajaran untuk mumy and mungkin untuk u all juga. Pernah takada orang silap teka umur u all? Silap teka lebih muda atau tua? Jawapan u all simpan untuk secret masing-masing okey.

 Kenapa mumy tanya soalan ber"nombor" ni. Aikkk...takut ke dengan angka usia u all..hehehe...mumy tanya sebab mumy ada cerita untuk dikongsi. Macam set induction mengajar pula.

Okey, hari tu mumy pegi weekly check up time pragnant kan adik. Macam biasala u all, still the same routine. Bila semua da settle, mumy nak balik. Tengah busy jalan tu, I meet someone. Kawan adik mumy. Mumy terkejut betul bila terjumpa adik tu. Mumy cover muka terkejut mumy. U all nak tau why? Mumy tak sangka itu dia. Sebab adik tu nampak da berumur and ntahla tak mau mumy sebut lagi. Nak tau berapa umur adik tu? Baru 22 tahun. Tapi da macam 30++. Tak sembang lama pun dengan adik tu, sebab mumy nak balik cepat.

Dalam perjalanan balik tu, fikiran mumy masih dengan adik tu. Mumy tanya pasal adik tu dengan mum. Mum cerita adik tu duduk dengan parent dia. Anak da tiga. Mum  tanya mum kenapa adik tu jadi macam tu. Pendek jawapan mum. "Dia tidak jaga pantang. Lepas kawin terus tidak mau jaga badan sama kecantikan"  Mum tambah lagi " Tekanan lagi jaga anak" and banyak lagi mum cakap.

Sekarang u all faham kan kenapa mumy tanya pasal umur. Memang tekanan kalau orang teka umur kita lebih tua dari umur sebenar. Semua tu di " shows" by our body. Macam yang mumy cakap dalam entry lepas. Macam my mum, mostly orang akan cakap my mum is adik kepada adik2 dia. Sedangkan my mum is anak yang kedua. Kenapa jadi macam tu? Sebab my mum untill now sentiasa pastikan dia yang terindah. Hari tu ada mumy sembang tentang nak jadi yang terindah kan?

Mumy anak sulung dari enam adik beradik. Ada 4 perempuan semuanya. Bila kami jalan sekali dengan mum, mesti orang cakap kami semua termasuk mum is adik beradik. Bangga u all bila orang puji our mum. TAPI ini yang menakutkan mumy. Mumy takut one day orang cakap mumy ni kakak my mum pula. Oh tidak!!! Semua itu perlu dijauhi. Memang selalu terjadi macam ni u all. IBU LEBIH GOJES AND HOT DARI ANAK!!! Jangan terjadi dengan u all sebab mumy pun tak nak jadi macam tu.

Panjangnya intro mumy...apa kena mengena intro tu dengan tajuk di atas tu. Ada kaitannya u all. Yes, mumy jumpa produk Shaklee ni tiga tahun lepas. Mumy try and mumy terus consume. Eleh....baru tiga tahun (mumy tau ada yang cakap macam ni). Memang baru tiga tahun u all. Ada yang guna produk Shaklee da berpuluh tahun. Sebab tiga tahun tu lah mumy nak share dengan u all. Sepanjang tiga tahun tu, teramat banyak POSITIVE EFDECT yang mumy dapat. Kesihatan, kecantikkan dan yang paling penting mumy rasa puas hati dan berbaloi.

Apa perasaan u all, bila orang tersayang u all puji and cakap kita nampak lebih muda and cantik dari masa mula dia jumpa kita. Thats thing happen to me. I meet my abang time tu umur mumy 19. Sekarang mumy da 28 tahun. Beza 9 tahun. But he said that I'm younger and hot than my 19. Ya Allah memang kembang setaman mumy. Mumy bertambah semangat nak jadi yang terindah.

Kalau u all nak dapat macam yang mumy dapat, buatlah pilihan yang bijak. Caranya mumy da bagitau. U all hanya perlu bertindak. Masih tidak terlambat untuk memenuhi keperluan sel-sel kita. Kita penuhkan apa badan kita nak. Confirm badan kita bertindak dengan efisyen. Macam mana nak buat badan kita hebat dan efisyen? Jom bershaklee that is the answer. Decision is yours. So make it worth.

Tiada alasan tak nampak cantik and badan slim bila da kawen and da ada anak. Berkahwin and ada anak tulah indicator yang kita ni super atau tidak. Kalau da kawen da jadi macam hantu kak Limah bila da ada anak orang akan cakap lagi teruk.

 Kalau da kawen and ada anak tapi kita masih nampak macam baru habis sekolah itu yang superb u all. Orang akan lebih respect ibu yang macam tu. Bila kita sentiasa sihat, cantik and se"hot" Marion Rivera plus dapat uruskan family kita la superwoman.

U all nak tau, mumy jenis yang tak make up. Sebab apa cuba teka...mesti ada cakap mumy tak pandai make up atau pun malas make up. No u all, I belive in natural beauty. No need make up. Mumy tak perlu tampal apa-apa kat muka. Nothing to hide. Semua ni adalah hasil yang mumy dapat bila bershaklee selama tiga tahun ni.

 Prinsipnya easy u all. It's just give and take. U all berikan badan kita penjagaan yang cukup serta nutrisi yang cukup. Automatically, our body will give what u want.

Baiklah u all, mumy nak tolong mak masak dulu. Mumy balik cuti kampung abang. Best sini. Macam-macam ada and tempat ni memang banyak seafood. Boleh makan puas-puas. Tak perlu risau dengan adanya Shaklee. Jumpa lagi dalam sembang kedai kopi kita. Your Beauty Is Our Passion.


I am a Shaklee Lover & Distributor

Zubaidah M.
I.D. 1235062
Pengedar Sah Shaklee Terbesar Miri & Brunei

Phone:0128964800





Saturday, 10 September 2016

Pengalaman Berpantang Dengan Set Bersalin Shaklee




VAMPIRE CANTIK SEMASA BERPANTANG? Ada ke?? Kalau nak tau jom dengar mumy nyanyi dulu. Tak nak dengar? Layankan jelah okey hehehe.

"Ibu,ibu engkaulah ratu hatiku..." Aik pendeknya lagu? Mumy takut ada orang baling mumy dengan telur hehehe.

Ini lagu favourite kakak, asal kakak nak tido lagu ni antara top list dalam carta. Singernya mestilah mumy. Katak dalam hutan ni pun da sakit tekak da asyik-asyik panggil hujan bila mumy nyanyi hehehe...Itulah kasih sayang seorang ibu, walaupun katak da mengamuk sebab suara tak sedap tetap diteruskan supaya anak tido. Moral of the story is hargailah dan sayangilah ibu anda. Rindu pula sama mum ngan mak. Sentimental kejap u all. Apa lagi capat-capatlah telepon mama kamu (Sabah suda keluar).

Kali ni mumy nak sembang pasal SET BERPANTANG HEBAT yang mumy share dalam entry sebelum ni. Mumy ambik Set Berpantang Shaklee. Cara makan or minum and the result is superb. Thumb up up and up. Tapi time tu mumy belum jadi member tau. Mumy beli dengan SID yang mumy kenal. Tapi sedih juga sebab time tu masih tak tahu pasal membership ni. Akak tu pun tak ada cakap apa-apa even oder mumy lebih dari RM700. Tak apa la kak I maafkan akak. Forgiving is one of the secret to stay young tau. Petua my mum. Jom layan Set Berpantang Shaklee mumy. Mesti u all akan berkobar-kobar untuk sentiasa SLIM,CANTIK MENAWAN & SIHAT.

( Maafkan mumy ya u all, mumy tak letak gambar bukan mumy kedekut lain kali mumy belanja gambar k)

  1. ESP
  2. Vit C Shaklee
  3. Vita-lea Shaklee
  4. Vit b Complex Shaklee
  5. Ostematrix
  6. Zinc Complex


Yang ni mumy start consume time pragnant lagi. Thanks Allah, mumy jarang sakit and mumy masih dapat menyusukan kakak tau. mumy bf kakak sampai hari mumy bersalin. Maksud mumy, sebelum masuk labour room la. Time contraction tu mengganas sempat lagi kakak pump hehehe.

Yang bestnya u all. Stress itu kurang rasa tenang je. Dengan zikir Allah plus effect vitamin b complex yang dapat reduce stress memang membantu mumy . Support abang and family juga super membantu.

Okey apa itu ESP? ESP ni u all kaya dengan sumber protien tau. Protien sangat penting untuk pembentukan sel baharu. Namanya pun lepas bersalin banyak sel yang damage kan. ESP ni akan tolong cantikan sel-sel baru kita. Bila berpantang ni semuanya tak boleh makan.

 Ya mumy tau kadang tu macam tak relevant je semua pantang makanan tu. Tapi tak kan lah kita nak cakap macam tu kan dekat orang tua. So, untuk menjaga hati semua orang & KESIHATAN BADAN kita, Set Berpantang Shaklee dapat cover. Best ke tak best Set Berpantang Shaklee ni? Siapa cakap best, bagitau mumy okey. Your Beauty Is Our Passion right?

Bila lepas bersalin topik panas para ibu mesti pasal luka tempat tu. Banyak mana jahitan, besar tak koyak. Siapa yang tak kena jahit tu atau jahit sikit na KAMBANGNYA TU MELAMBUNG. Sampai anak masuk sekolah akan dibanggakan. Yang jahit banyak and kena gunting pun ceritanya akan panas bertahun and jadi bahan takut untuk di cerita dengan bakal ibu.

Tapi jangan risau u all, luka and segala tu one of our jihad right. Jangan takut untuk menjadi seorang ibu. Besar pahalanya. Biarkan luka itu, sebab mumy da jumpa SUPPLIMENT YANG BUAT LUKA TU CEPAT SEMBUH. Yeeehhhhhh!!! Bestnya...untuk para bakal momies and momies yang tunggu orang baru mesti da semakin excited kan bila tau mumy da jumpa penyelesaian "luka -luka" ini. Senyumlah sikit..hehehe ( minta puji! Bilang orang Sabah)

Apa tu mumy? Ceritalah cepat...Mumy consume Vit C Shaklee and Zinc Complex Shaklee. Superb hasilnya u all. Segala luka itu cepat sembuh. Macam mumy tiga hari da tak sakit da. Tak perlu makan pati haruan, makan anak ikan haruan ataupun beli ikan haruan. Mahal spesis haruan ni u all kalo dibeli. Lagi satu, suppliment yang mumy makan ni busy friendly buka mulut and telan. Banyak lagi tu tahan lama tak perlu beli ikan haruan hari-hari. Boleh kempis poket. Best kan u all...

Yang tengah mencari set berpantang tu cepat-cepat buat keputusan bijak untuk kesihatan and kecantikan u all. Jangan tersalah pilih set berpantang, nanti banyak pembaziran yang berlaku. Gunakan kebijaksanaan and naluri sihat plus cantik u all tu.

 Lepas bersalin muka pun jadi pucat. Even kita cantik u all, tak akan nampak cantik kalau muka pucat macam tak ada darah. Ala macam vempire twalight tu cantik tapi pucat. Memanglah tak cukup darah sebab darah banyak habis time bersalin. Mumy dapat mengelak menjadi vempire cantik dengan consume vita lea. Yes u all, bila lepas bersalin kita mesti do something supaya darah kita cukup untuk ganti darah yang keluar semasa bersalin. Bila kurang darah na...macam-macam akan jadi nanti. Vita lea ni iron formula, maksudnya memang untuk tambah darah. Bila darah yang hilang dapat diganti semula proses recovery akan bertambah baik and mantap. Hasilnya u all bertambah Meletopz and se"hot" melodi. Hehehe...overnya mumy. Bukan over, tapi itulah kenyataan yang perlu u all terima bila guna Set Berpantang Shaklee ni.

 Terlepas jadi vampire cantik tak guna juga u all kalau tahap stress tu tinggi. Ya, mumy akui lepas bersalin memang stress. Satu sebab perubahan hormon kita. Perasaan dan badan kita nak adapt dengan sakit dan sengal yang ada. Urus anak, kalau yang da ramai anak lagi banyak cabaranya ditambah lagi dengan tak cukup tidur. Apa mumy buat untuk handle semua tu?

Firstly, mintalah bantuan dengan family untuk urus apa yang patut. Rehatkan badan secukupnya. Time baby tido kita pun tido jangan surf internet pula. And..mumy consume Vitamin b Complex Shakkee. Best u all...rasa tekanan tu under controll je tau. Bila kita releks otak jadi releks so resultnya pada kesihatan and kecantikan kita. Panjangnya bebelan mumy, ya memang panjang sebab mumy nak share lagi rahsia berpantang mumy.

 Lepas bersalin, bila nak membuang tu yang amat ditakuti. Mostly, ibu-ibu akan sembelit. Cuba u all bayangkan, tempat tu luka and kena jahit mau nya misi jahit ketat pula tu. Hmmmm...pandailah u all imagine k. Sebab mumy takut nak imagine sebab mumy tau ia memang dahsyat. Kalau ditambah sembelit lagi...azab kan. Tapi, mumy tak ada rasa semua tu. Lancar je proses melabur mumy. Haa...yang tu pun dalam Set Berpantang Shaklee juga tau. Namanya ostematrix. Ostematrix ni u all bukan je untuk lawas proses melabur tu, ostematrix juga sangat penting untuk tulang. Sebab ostematrix ni sumber kalsium. Bertambah tak keyakinan u all dengan Set Berpantang Shaklee ni? Teruja dan tertarik? Cepat-cepat bagitau mumy k. Kita sama-sama jadi yang terindah. Uuuuuu....

Mumy memang canang dekat semua orang kehebatan Set BerpantagShakklee ni. Bukan nak promote,tapi mumy nak orang lain pun rasa and experience apa yang mumy da rasa and dapat. Tak guna mumy simpan sorang-sorang betul tak. Tepuk dada tanyala iman dan rasa u all apa yang u all nak. Banyak set berpantang yang ada, pilihan anda yang tentukan mumy cuma berkongsi. Sebab mumy da tau and dapat hasilnya. Lagi bonusnya u all. Penghasilan susu pun superb and high qualities. Siapa yang tak nak kn? Best for u superb for your baby.

Bila kita da cuba suatu produk jangan cepat buat kesimpulan. Lets our body shows the result, ha lepas tu confirm orang akan bagi feedback. Feedback positive or negative its depand on your choice. Malam makin sunyi u all. Kita jumpa lagi okey dalam sembang kedai kopi kita next time. Do the right choice and decision ladies jangan jadi vampire cantik masa berpantang. Your Beauty Is Our Passion.

Thursday, 8 September 2016

Produk Shaklee Terbaik botol kosong pun sangat berguna



"Hujan yang turun bagaikan mutiara..." tau tak ni lagu siapa? Yang tu u all jawab sendiri, kuiz untuk hari ini. Hehehe. Hujan lebat dari semalam, sejuk memang sejuk. Nasib baik mumy masih cuti dapat berbungkus lama-lama. Hehehe...jangan jeles k abang.

Sejuk-sejuk macam ni teringat pula masa pantang si adik ni. Time tu, memang panas. Kalau boleh tak nak pakai sock, tutup kepala, pakai bengkung and segala-segala yang merimaskan.

 Oh ya, mumy berpantang dengan mum ( my beloved mum ) di Sabah. Mumy orang Sabah bah, kahwin dengan orang Kuching and tinggal di Miri. Faham kan?

 Tarikh 24 Jun 2016, pukul 10.35pm mumy selamat bersalin adik. For ur information, birthday mumy dengan adik sama u all. Ya Allah, itulah hadiah birthday mumy yang terindah. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan olehNya. Thank you Allah. Berkat doa suami and keluarga. Terima kasih semua. Terharu mumy sob..sob...

And nak dijadikan cerita, dua minggu lepas tu umat Islam menyambut Hari RAya Aidilfitri. Memang tak raya la kan. Da namanya dalam pantang. Masih ingat pesan mak (MIL) "jangan nak ngesep mun agik dalam hari" hehehe.

Biasalah time raya budaya kunjung mengunjung memang on time tu. Kebetulan mumy and adik mumy pantang sekali. Memang ramai yang melawat. Sori mum nda tetulung time tu...hehe..mum memang busy tahap gaban raya tu.

Mumy pula busy layan orang yang melawat mumy and adik. Walaupun busy, tapi hati tetap berbunga and kembang setaman. Kenapa ek? Cuba u all baca betul-betul k, " berapa suda umur babymu" mumy pun jawab "baru dua minggu" and mereka-mereka yang bertanya mesti buat muka terkejut.

 Suspen tak? Sebab apa dorang buat muka camtu? Sebab semua orang yang melawat mumy cakap MUMY BERSERI-SERI, CERGAS AND TAK MACAM BARU BERSALIN!!! Bila ramai cakap macam tu tambah berseri lah mumy.

 Sebenarnya orang pertama yang cakap macam tu of courselah abang. Abang yang detect dulu. Semua orang tanya apa RAHSIA. Makan jamu ke...oh tidak...bukan mumy cakap mumy tak suka jamu tapi mumy tak dapat makan jamu. sembelitlah jawabnya.

Apakah rahsia tu? Mestilah favourite berpantang mumy. Set berpantang mumy semuanya produk Shakkee. Memang terbaik produk Shaklee ni u all. Produk Shaklee yang mumy guna mestilah Set berpantang Shaklee. Mumy memang falling deep deep love dengan set ni start dari berpantang kakak dulu. Kenapa mumy cakap best? Sebab set berpantang Shaklee yang menjadikan tempoh berpantang mumy jadi yang terindah.

Luka within a week da sembuh, no sembelit, cergas, susu memang banjir and tak stress.  Bonus yang terindah kita slim, cantik dan sihat memang macam bidadari jelmaan dunia yang terindah gitu. Melampau betul perumpamaan mumy ( mesti u all cakap macam tu kn).

 Bukan apa u all, rupa mumy bukanlah macam American Next Top Model tu. Tapi itu tanggungjawab kita untuk pastikan kita jadi yang terindah. So, bila berpantang rasa yang terindah mumy pun dapat urus anak-anak tanpa stress and sentiasa cergas.

Untuk para bakal momies semua nak jadi macam mumy tak? Haa..bertindaklah sekarang and buatlah pilihan yang bijak. Berindak u all jangan terlambat nanti menyesal. Jadikan tempoh berpantang anda suatu pengalaman yang terindah untuk dikenang bukan pengalaman yang mengerikan.

It is your right to choose the best product for your beauty and health. Shaklee knows what your beauty and health need. Yang bestnya u all bukan je dapat benefit dari produk Shaklee, botol kosong Shaklee pun berguna tau. Bekas ESP tu boleh jadikan tabung or simpan barang-barang kering. Tak membazirkan?Membazir tu kan amalan syaitan.

Kalau macam mumy, botol-botol kosong Shaklee tu boleh pakai jadi bahan bantu mengajar. Jimat sangat and bahan pembelajaran pun maujud.

Baiklah u all,mumy kena stop dulu mumy nak buat roti untuk breakfast. Roti yang rendah kalori okey, kalau u all nak jadi yang terindah ( dalam hutan tak ada bakery so kena lah buka bakery sendiri ). Jumpa lagi dalam cerita kedai kopi kita next time sebab  mumy nak kongsi lebih mendalam untuk menjadi yang terindah nak tak? Ingat u all kita yang terindah. Your Beauty Is Our Passion.



I am a Shaklee Lover & Distributor

Zubaidah M.
I.D. 1235062
Pengedar Sah Shaklee Terbesar Miri & Brunei

Phone:0128964800





Slim Tanpa Diet


Alhamdulillah syukur mumy dapat berblog pada hari ini. Aura UPSR amat terasa .Terutama guru yang mengajar kelas tahun 6. Mumy doakan semoga semua anak murid abang skor dengan cemerlang amin...tugas guru sekarang sangat mencabar. Hanya guru yang tahu dan merasa. Luahan perasaan ke mumy ni? Taklah sekadar berkongsi.


Oh ya,entry lepas mumy janji nak kongsi tentang kandungan  kalori dalam makanan. Sebelum tu,kita kena tahu apa itu kalori. Hehehe...macam kelas biologi pula .

Kalori tu umpama minyak dalam badan kita. Prinsipnya senang je, tubuh kita umpama kereta, kalori pula minyak. Setiap kereta ada tangki dan had minyak masing-masing. Begitu juga badan manusia. Kita perlukan kalori mengikut keperluan kita. Kurang tak boleh lebih pun tak boleh. Macam kereta, kalau nak pergi jauh minyak mesti cukup. Keperluan kalori kita pun sama.

Keperluan kalori bagi wanita normal macam mumy ni around 1000 kcl hingga 1400kcl atau kalori. Pengambilan kalori mestilah bersesuaian dengan keperluan badan kita. Setiap individu keperluan kalori berbeza tau. Semakin lasak aktiviti kita, semakin banyak kalori kita perlukan.

Tapi jangan terlebih kalori. Sekali lagi mumy ingatkan jangan terlebih kalori. Pengambilan kalori yang berlebihan boleh menyebabkan KEGEMUKAN. Perkataan yang ditakuti oleh semua orang.

Dari mana kalori tu? Jawapanya dari makanan yang kita makan setiap hari. Sebab tu kalo u all perasan setiap makanan yang dipaketkan , dibotolkan atau ditinkan ada dinyatakan kandungan kalorinya. Tu bukan saja-saja tau. Tu untuk rujukan kita. Lepas ni apa kata u all pergi ambik makanan kegemaran u all dan check kandungan kalorinya.


Mumy bagi contoh, ada dua orang yang nak slim. Sorang makan seketul dada ayam KFC and yang sorang lagi makan sebungkus jajan. U all rasa mana yang banyak kalori? Ha.. yang tu jawab sendiri...hehe.. okey,dalam jajan biasa contohnya keropok mi-mi yang bungkus warna kuning tu...kalorinya dalam 160 kcl. U all rasala kan orang yang makan jajan sebungkus tadi akan rasa kenyang tak? Mumy yakin, confirm dia akan makan at least tiga bungkus lagi atau lebih. Kalo tiga bungkus, u all darablah 160kcl darab 3 bersamaan 480kcl. Wow!!!banyakkan? Compared dengan yang makan ayam KFC tadi. Kalori dada ayam KFC around 160kcl. Dengan memakan seketul dada ayam tu da memberi rasa kenyang. Mumy tak cakap kalau nak slim melantak ayam KFC je..itu cuma contoh. CONTOH okey.


Thats why, we need to manage our calories. Manage your calories nicely, mumy yakin proses slim u all sangat menyeronokan. Boleh makan sedap tapi berpandukan kalori DAN pilihlah makanan yang  rendah kalori.

Antara makanan rendah kalori yang mumy amalkan ialah ESP Shaklee. ESP Shaklee merupakan makanan daripada sumber protien yang tinggi namun jumlah kalorinya rendah. Perkara yang paling best ESP Shaklee memberi rasa kenyang yang lama. Mumy memang falling in love dengan ESP Shaklee. Badan slim balik even lepas bersalin si adik, berat mumy before bersalin 72kg and tak sampai 2 bulan mumy turun 13 kg dan yang paling best kulit mumy gebuss and glowing gitu. Mumy ulang sekali lagi, gebus and glowing.

Alhamdulillah...semua ni hasil mengurus kalori seliaan abang tersayang dan set berpantang Shaklee. Dalam set ni ada ESP Shaklee. Sekarang mumy masih teruskan dengan mengurus kalori dan consume suppliment dari Shaklee untuk mendapat BMI yang ideal.

 Berat mumy untuk dapat BMI yang ideal is 54kg. 4kg to go. Chyooookkkkk!!! Panjang lebar pula bebelan mumy hari ni. Namanya pun mumy kan always membebel hehe...si adik pun da bagi sign nak susu. Okeylah u all. Nantikan mumy dalam sembang kedai kopi kita yang seterusnya kerana Your Beauty Is Our Passion.


I am a Shaklee Lover & Distributor

Zubaidah M.
I.D. 1235062
Pengedar Sah Shaklee Terbesar Miri & Brunei
0128964800






Tak Kenal Maka Tak Cinta

Assalamualaikum dan salam merdeka semua... mood merdeka masih around the corner.
Apa aktiviti u all sempena merdeka ni? Semangat anak merdeka betul kan hehehe...
For me we should be proud to be Malaysian aisyeehhh...Panjang pula mukadimah mumy ni.

Okey lupa mumy nak introduce who am I. I am a wife to my beloved and loving husband. Siapa lagi kalau bukan 'abang' mumy. Telah  dikurniakan dua orang cahaya mata yang sangat comel, si kakak dan si adik.

Apa kerja mumy? Mumy buat banyak kerja.
Firstly mestilah bekerja sebagai hamba Allah. Wife,housewife,mumy,a dougther to my parent and last sekali a teacher.

Mesti u all wondering kan, why I'm writing this blog? Eeeeee...tak tanya pun...hehehe..

Alright straight to the point je la k.This blog is dedicated to my beloved abang and my children. Also kepada semua pembaca blog mumy ni. Semoga yang bakal mumy kongsikan bermanfaat untuk semua dan mendapat keredhaan Allah s.w.t...Amin

Okeylah, mumy nak prepare dinner dulu. Mumy jumpa u all next entry okey...apa menu malam ni ek? Still referring to kandungan kalori dalam makanan,itula yang abang mumy selalu pesan kat mumy.

Confirm u all garu kepala kenapa boleh katakan tiap hari abang mumy ingatkan pasal kalori?
Thats why kita mesti jumpa dalam next entry untuk mumy share rahsia di sebalik kalori ni. Jumpa lagi semua....Your Beauty is Our Passion



I am a Shaklee Lover & Distributor

Zubaidah M.
I.D. 1235062
Pengedar Sah Shaklee Terbesar Miri & Brunei

Phone:0128964800