Wednesday, 28 September 2016

Idola saya dalam menjalankan Bisnes Shaklee


Salam Khamis semua. Selamat menjalankan tugas u all walau apapun yang u all buat. Mumy next week da kerja. Apa perasaan mumy? Semangat ada sebab da lama tak jumpa kawan-kawan and anak murid. Malas pun ada, hehehe. Malas tu bukan malas nak kerja tau, tapi hati ini berat nak tinggalkan anak-anak bila turun kerja.

Apapun, mumy sentiasa think positive. Everything gonna be okey insyaAllah amin... mumy nak tanya u all, apa impian u all? Cuba share dengan mumy. Hehehe...macam kaunselor la pula. Apa impian mumy? Mumy? Kalau dulu time masih belajar tu of course nak cari kerja yang bagus-bagus. Bak kata parent mumy kerja dengan perintah ( goverment) senang ada pencen. Mumy pun kejar impian tu. Yes, mumy da kerja dengan goverment and da dapat sediakan keperluan family di kampung even tak lah hebat mana. Yang penting ikhlas dan berkat.

Apa pula impian mumy sekarang? Mumy da tak nak jadi employee lagi. Mumy nak tergolong dengan individu yang dalam business owner. Apa maksudnya tu? Maksudnya, mumy nak ada income but i'm not the workers. Best kan macam tu? Of course best u all. Orang buat kerja untuk kita tapi hasilny kita yang dapat. Mesti u all tanya " tak cukup ke dengan kerja sekarang?" The point is bukan yang itu. The point is kepuasan hati kita and the pleasure of doing something.

Macam mana mumy nak capai impian tu? First thing is niat mesti betul ke jalan Allah. InsyaAllah akan dipermudahkan. Kedua of course ilmu. Before we start something apa yang penting ilmu. Without ilmu kitaakan lost. How to get that? Through learning. From where and whom? Banyak sumbernya u all.

Bagi mumy selain sumber dari buku or yang femes sekarang ni internet. Sumber yang paling bagus is a good teacher and leader. Yes,good teacher and leader akan ajar macam mana dia berjaya and always bimbing kita. Kalau nak berjaya kita kena cari guru yang ada pengalaman buat sendiri sesuatu pekerjaan tu. Macam mumy, mumy love sangat nak "bershaklee" mumy kena ada guru yang da berjaya dan ada pengalaman dalam bershaklee.

Untuk pengetahuan u all, she is my idol untuk bershaklee ni. Her achievments, managing, coaching, knowledge,sharing and banyak lagi yang inspired mumy.

Siapakah guru and idol mumy itu? Thousand thanks to my great teacher  and idol Master Siti Salwa. She is wonderfull u all. Dari mumy zero about Shaklee,now mumy da dapat banyak ilmu hasil coaching beliau. The best thing is mumy bukan dekat dengan guru mumy tu. Mumy di Sarawak and she is in Semenanjung. Tapi, teaching and learning process itu sentiasa ada and sucsess. She never let me feel nothing about something. Anytime mumy tanya my guru akan jawab dengan penuh ilmu and sepenuh hati. How I know that? Because my heart can feel it.

I am a teacher. In IPG they trained me how to be an effective teacher but my guru is more effective while teaching and she knows how to touch others feeling in couching walaupun guru mumy tu bukanlah teacher like me. She's a great teacher right? And InsyaAllah mumy dapat jadi guru yang hebat untuk anda. Amin.

Carilah guru yang tepat and jangan tersalah pilih guru. Sekali lagi mumy ingatkan jangan tersalah pilih guru bila u all da buat keputusan untuk "bershaklee".Guru terbaik ialah guru yang menjadi idola kita untuk berjaya. Jumpa lagi dalam sembang kopi yang seterusnya sebab Your Beauty Is Our Passion.

No comments:

Post a Comment